Nobel’s brood in Dordrecht is één van de vele relatief nieuwe tentjes die Dordrecht rijk is. De stad heeft lange tijd een slechte naam gehad. Mensen vonden de binnenstad en haar activiteitenaanbod saai en niet echt inspirerend – en het publiek wat er rond liep al helemaal niet. Nog steeds herinneren mensen mij graag aan het gevleugelde gezegde: “Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt.” Gelukkig kan ik met oprechtheid zeggen dat Dordrecht tegenwoordig echt wel wat te bieden heeft. Afgezien van de mooie, historische havens en het drierivierenpunt bij het Groothoofd is de stad op het gebied van eten een aardig aantal leuke lunchrooms, eettentjes en festivalletjes rijker geworden. Nobel’s brood is daar een mooi voorbeeld van dat ik graag met jullie deel!
Nobel’s brood: stadsbakkerij en relaxte lunchroom in één
Nobel’s brood is – het zal je niet verrassen – in de eerste plaats een broodbakkerij. En wát voor één! Mensen die in de binnenstad wonen halen hier graag hun verse, warme brood dat de hele dag door gebakken wordt. De eigenaren baseren hun heerlijke producten op de Franse landbroden waarvan ze altijd smulden op vakantie. Die voorliefde voor regionale producten hebben ze doorgevoerd in hun winkeltje: naast hun eigen brood verkopen ze ook veel plaatselijke producten zoals jam, granola, zuivel, pindakaas, sap en een enkel biertje en wijnflesje. Van veel van deze heerlijke – veelal biologische – producten kun je ook genieten in het “huiskamerrestaurant” dat zich achter het winkeltje in het historische pand bevindt. Ik besloot er met mijn schoonouders eens een kijkje te nemen voor de lunch. Deze review is dan ook van de kleine lunchroom achterin:
Sfeer/interieur:
De sfeer van de kleine lunchroom is erg knus en relaxt. Het interieur is een fijne combi van industrieel meets huiskamer. Zo hangen er vrolijk geschilderde bordjes op de muren en industriële lampen aan het plafond. We hadden alle keus, dus we besloten aan de grote leestafel te gaan zitten met mismatched stoelen eromheen. Je voelt je er op je gemak, onder andere door persoonlijke details zoals de kindertekeningen aan de muur – ongetwijfeld afkomstig uit het kleine speelhoekje voor kinderen. Juist omdat het interieur zo simpel en vintage is gehouden heb ik het idee dat iedereen hier welkom is. Van theedrinkende vriendinnen die net een geslaagde winkeldag achter de rug hebben tot het gezin met jonge kinderen dat eventjes op adem komt na hun wandeling door de stad. Hier drink je lekker je koffie of thee op terwijl je alle tijd neemt om je o zo lekkere taartje te verorberen.
Aanbod:
Een groot krijtbord in de hoek vermeldde alle opties. Er waren veel cakejes en andere lekkernijen, maar niet zo heel erg veel lunchopties. Oeps! Daar had ik van te voren misschien beter naar moeten kijken. Maar beleefd (en misschien een beetje uitgeblust van het wandelen) als mijn Engelse schoonouders waren namen ze het beperkte aanbod voor lief. We bestuurden het bord wat nader: er was biologische tomatensoep en natuurlijk vers brood, welke werd geserveerd in dikke sneden. Je kon er bijvoorbeeld biologische kaas bij bestellen. Eigenlijk was vrijwel alles vegetarisch, wat voor mij een onverwachte maar niet onbelangrijke bijkomstigheid was. Wat ik ook erg leuk vond was dat je voor simpelweg ‘zoet beleg’ kon kiezen, waarbij je dan een dienblad met allerlei potjes kreeg: biologische jammetjes, honing, marmelade, etc. En zo waren er nog enkele dingetjes.
Kwaliteit:
Ik besloot uiteindelijk te gaan voor een kop tomatensoep, perensap en een snee brood met kaas – alles biologisch. En vooruit, een bananencakeje toe. Nu is soep met een broodje kaas natuurlijk supersimpel, maar dat vind ik eigenlijk altijd wel fijn. Ik begon dus vol goede moed aan de tomatensoep. Daar zat veel smaak aan, maarrr… Ook best wel zout. Jammer, want dat verdrong de rest van de smaken een beetje. Toen nam ik een hap van mijn dikke plak brood met ruim belegde biologische kaas en boerenroomboter. Zo, dat maakte veel goed! Het brood was precies zoals ik dat lekker vind om bij soep te eten: een knapperige korst met een zachte binnenkant die toch een beetje bite heeft. Daar teken ik voor. Ook het biologische perensap was errug goed te doen, hoewel het niet zo’n groot flesje was. (Het was warm, ik had dorst!) En ja, ik moet zeggen: dat bananencakeje was voor mij echt het hoogtepunt van deze lunch. Ik zeg cakeje, maar het was best een flink stuk cake. Er zaten onder meer banaan, walnoten, rozijnen en bruine suiker in, waardoor de cake een klein beetje smeuïg was – en bomvol smaak! We vonden eigenlijk allemaal de taartjes zó lekker dat we nog drie stuks hebben meegenomen uit het winkeltje om de dag erna bij de koffie te eten.
Prijs:
De prijs valt echt heel erg mee. Nobel’s brood voelt door de huiskamersfeer misschien een beetje hip aan, maar de prijzen zijn dat gelukkig niet. Voor max. 4 euro heb je een kopje thee of koffie en een flink stuk cake erbij. De meeste dingen op het bord kostten onder de 2 euro per stuk, of het nu cake, brood of een drankje was. Dikke prima!
Service:
We waren die zaterdag de enigen. Desondanks was de service niet heel snel – je kunt merken dat het winkeltje op de eerste plaats komt en dan de lunchroom. Ook was het wel duidelijk dat de meiden die er stonden niet zoveel ervaring hadden met bediening. Toch waren ze wel heel vriendelijk en werden al mijn vragen over het aanbod goed beantwoord. Je moet dus geen haast hebben als je hier komt, maar als je je berust in de relaxte sfeer van de lunchroom is dat niet zo’n probleem. 😉
Extraatje:
Ze bieden een bezorgservice! Als je zó van die cakejes in de lunchroom genoten hebt maar je woont niet in de binnenstad van Dordrecht, dan is er hoop. Vanaf 10 euro kun je die lekkere cakejes, koekjes en natuurlijk het verse brood gewoon bij je op de stoep bezorgd krijgen. (Met een besteleend – dat vind ik stiekem ook wel heel leuk.) Het kost wel €2,50 per bestelling, maar het lijkt mij wel een heel leuk idee voor bijvoorbeeld een ontbijt op bed (Vaderdag komt eraan!) of bijvoorbeeld een brunch met vrienden.
Eindbeoordeling Nobel’s Brood
De conclusie? De lunchroom van Nobel’s brood is ideaal voor mensen die houden van een ongedwongen sfeer en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Je vindt hier geen luxe maar wel biologische en plaatselijke producten waar je smaakpapillen blij van worden! Hoewel het op de site een huiskamerrestaurant wordt genoemd, is het aanbod meer geschikt om tussendoor een bakkie te doen dan om echt te lunchen. Toch kun je hier zeker terecht als je even snel wat wilt eten en een simpele menukaart niet erg vindt. Een tweede aandachtspuntje is dat de bediening wel iets sneller kan. Maar al met al is Nobel’s Brood een hele fijne plek om even te gaan zitten. Het lekkere eten in combinatie met de relaxte sfeer en goede prijs zijn voor mij zeker een reden om de minpunten te voor lief te nemen en nog eens terug te komen!
Omslagfoto (soep met brood & drinken): © De Vegetarische Carnivoor
Rest foto’s: © www.nobelsbrood.nl
Nieuwste reacties