Home » Pittige Spinaziesoep

Pittige Spinaziesoep

Ik ben de eerste die het zal toegeven: deze pittige spinaziesoep is niet moeders mooiste. Er zit een lading spinazie die hem onaantrekkelijk donkergroen maakt. Toch beloof ik je dat dit recept voor soep met spinazie en kaas heerlijk is en bovendien kinderlijk eenvoudig. De blokjes jonge kaas smelten een beetje in de soep, wat perfect samengaat met de scherpe chilipepers. Wie durft?

Pittige Spinaziesoep

Pittige Spinaziesoep

Menugang: Lunch, Voorgerecht
Personen

2

Bereidingstijd

30

minuten
Calorieën

187

kcal

Ingrediënten

  • 1 ui

  • 2 teentje knoflook

  • 2 verse rode pepers

  • 350 gram spinazie, vers of bevroren

  • 1,5 el olijfolie

  • 1 el koriander (gedroogd)

  • 6 dl groentebouillon (van ca. een half bouillonblokje)

  • 1 eetlepel citroensap

  • 50 gram jonge kaas

  • Peper

  • Optioneel: chilipoeder

Bereiding

  • Snipper de ui en snijdt of pers de knoflook. Snijd de rode pepers in de lengte door, verwijder de zaadjes en snijdt hem vervolgens klein.
  • Als je verse spinazie gebruikt, was deze dan en snijd de blaadjes iets kleiner.
  • Verhit de olijfolie in de soeppan en fruit hierin de ui, knoflook en peper. Voeg na twee minuutjes ook de spinazie toe.
  • Maak de bouillon. Voeg deze samen met de koriander en het citroensap toe.
  • Pureer de spinaziesoep in de blender of met een staafmixer.
  • Voeg naar smaak nog wat peper en/of chilipoeder toe. Warm nog even door indien nodig.
  • Snijd de kaas in blokjes van ongeveer 1 cm en doe deze vlak voor het serveren in de pittige spinaziesoep.

Notities

  • Tip: Als je bevroren spinazieblokjes gebruikt en net als ik een plastic blenderkan hebt die niet tegen kokendhete soep kan, voeg de spinazie dan pas toe bij stap 4. Als je even een minuutje roert, ontdooit de spinazie door de hete bouillon en koelt de soep in zijn geheel gelijk af. Je hoeft dan minder lang te wachten totdat de soep koel genoeg is voor de blender.
  • Tip: Maak van deze soep een maaltijd door lekker grove volkorenbroodjes in de oven af te bakken of te roosteren.
  • Tip: Rode pepers uit eigen tuin zijn vaak scherper van smaak dan die van de supermarkt. Als jouw rode pepers direct van de plant komen, zou ik eerst één rode peper gebruiken i.p.v. twee. Mocht de soep niet pittig genoeg zijn, dan kun je nog altijd aanvullen met chilipoeder en weet je dat je de volgende keer er twee kunt gebruiken.

Spinaziesoep maken: verse spinazie of diepvries?

In dit recept voor spinaziesoep kun je verse spinazie of diepvriesspinazie gebruiken. Zelf kies ik bijna altijd voor de laatste optie. Ik houd van gemakkelijke recepten en zoals in de tips te lezen was, kan ik de soep door diepvriesspinazie te gebruiken ook sneller in de blender mikken. Maar is verse spinaziesoep niet veel gezonder als je er verse groenten voor gebruikt? Het antwoord luidt: nee, eigenlijk niet. De Consumentenbond vermeld dat “uit ons onderzoek blijkt dat groenten uit blik, pot en diepvries wat betreft de gehaltes vitaminen en mineralen nauwelijks onderdoen voor verse groenten. De belangrijkste reden is dat groenten vaak al binnen enkele uren na de oogst verwerkt worden voor diepvries en blik of pot. Dit is veel sneller dan het verse product bij u thuis in de pan ligt; dat kan dagen tot weken duren. In de tussentijd kan de hoeveelheid van de kwetsbaarste vitaminen in de verse groenten al fors zijn afgenomen.”

Hier was ik zelf best wel verbaasd over. Maar ergens is het ook wel logisch: “verse” groenten zijn eigenlijk al een stuk ouder dan diepvriesgroenten, want die zijn vaak vlak na de oogst ingevroren. Dit geldt trouwens natuurlijk niet voor verse groenten uit eigen tuin, of die je bij een boer in de buurt koopt. Overigens is een gerecht met verse spinazie daardoor niet meteen veel ongezonder: in ‘gewone’ spinazie zitten ook nog steeds heel wat vezels, vitamines en mineralen.

Wat denken jullie: zouden jullie dit recept voor pittige spinaziesoep maken met verse spinazie of bevroren spinazieblokjes? Laat het weten in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*