Een vegetarische boerenomelet maken is een makkie. Met groenten, kruiden en eventueel kaas maak je er een heerlijke lunch van. Ook prima als vleesvervanger bij het avondeten, bijvoorbeeld samen met een salade. Lekker Hollands, lekker gezond!
Vegetarische boerenomelet
Menugang: Lunch1
10
minuten485
kcalIngrediënten
2 tl. olijfolie
3 eieren
3 el melk
1 kleine aardappel
1 kleine ui of sjalotje
60 gr. champignons (ca. 4 stuks)
50 gr. tuin- of doperwten (diepvries)
1 tl kruiden, bv. peterselie, basilicum of gemengde tuinkruiden
Peper en zout
Optioneel: 20 gr. geraspte kaas
Bereiding
- Laat de dopererwten ontdooien. Snipper de ui, snijdt de aardappel in miniblokjes van 1 cm en de champignons in plakjes.
- Doe de aardappelblokjes in een pannetje, doe er water bij totdat ze net onderstaan (sommigen mogen er best net bovenuit steken) en breng aan de kook met de deksel op de pan. Laat het geheel een minuut zachtjes koken en draai het vuur dan weer uit. Giet af in een vergiet.
- Fruit ondertussen het uitje in de hete olie twee minuten op middelhoog vuur. Doe de champignons en aardappelblokjes erbij en bak door totdat de champignons een beetje bruin kleuren en hun meeste vocht hebben verloren. Voeg tenslotte de doperwten toe en bak nog ca. drie minuten zachtjes door.
- Klop ondertussen de eieren los met de theelepel kruiden en peper en zout naar smaak. Schenk het mengsel over de groenten heen en bak de vegetarische boerenomelet totdat de bovenkant droog is. Word je onderkant te snel bruin en de bovenkant niet droog? Leg dan een groot deksel over de omelet heen om het gaarproces te versnellen.
- Bestrooi als de omelet nagenoeg gaar is eventueel nog wat kaas eroverheen en laat het smelten. Eet smakelijk!
Notities
- Tip: Voeg ook eens een snufje chilipoeder toe aan de boerenomelet voor wat extra pit!
Vegetarische boerenomelet: recept boordevol goede voedingsstoffen!
Ik kan talloze redenen bedenken waarom ik iedereen zou aanbevelen af en toe eens een vegetarische boerenomelet te maken. Afgezien van dat het erg lekker is, heeft het nog wel een paar voordelen. Als eerste – immer mijn favoriet – is het ideaal om restjes op te maken. Champignons, paprika, bosui, (al gekookte) aardappel, doperwten, en nog veel meer andere groenten zijn prima ingrediënten voor dit boerenomeletrecept. En dat zorgt weer voor minder voedselverspilling!
Daarnaast is deze vegetarische boerenomelet ook een topper wat betreft voedingsstoffen, omdat er zowel ei als lekker veel groente in zit. Ik geloof nooit zo in super foods, maar als ik een top 10 voor vegetariërs zou moeten samenstellen, dan zou ei er zeker instaan. Er zit onder meer een goede hoeveel ijzer, vitamine D en vitamine B12 in. De laatste komt van nature alleen uit dierlijke producten, dus als je geen vlees eet zijn eieren een goede bron. Maar sowieso levert ei ontzettend veel voedingsstoffen. Als voorbeeldje: De drie eieren in dit recept zorgen in één klap voor:
- 82% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12
- 80% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D
- 78% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E
- 40% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A
- 24% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer
En daar zijn de groenten en peulvruchten nog niet eens bij opgeteld. Deze boerenomelet met aardappel en groenten is dus met recht een gezonde lunch te noemen, zeker voor een vegetariër. Het bovenstaande recept is gebaseerd op het oer-Hollandse gerecht, maar je kunt er zeker ook je eigen draai aan geven. Kies de groenten en kruiden uit die je lekker vindt en maak er wat van!
Heb jij een eigen manier om een lekkere omelet te maken met groente en aardappel? Of heb je mijn bovenstaande recept voor een vegetarische boerenomelet uitgeprobeerd? Ik ben benieuwd naar je mening! Je kunt hem hieronder achterlaten 🙂.
Nieuwste reacties