Deze stevige tomaten-linzensoep is haast een Indiase versie van de Hollandse snert te noemen. Superstevig, lekker vullend en vol van smaak waar je warm van wordt. Bovendien kun je deze rode linzensoep maken met de wintergroenten ui en winterpeen. Heerlijk als hoofdgerecht, lunch of voorgerecht!
Stevige Tomaten-Linzensoep
Menugang: Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht2
25
minuten653
kcalIngrediënten
1 el olijfolie
1 ui
3 (winter)wortels (ca 300 gr.)
3 tl tikka masala currypasta
250 gr. gezeefde tomaten (“passata”)
90 gram droge rode linzen
2 stuks naanbrood
1 el gedroogde koriander
Bereiding
- Snijd de ui in blokjes en de wortel in plakjes. Fruit ze ca. 4 minuten in de olijfolie.
- Voeg de currypasta toe en fruit nog een minuutje mee.
- Voeg de droge linzen en 750 ml water toe en breng de soep aan de kook. Laat het 15 minuten op een laag pitje en met de deksel op de pan borrelen.
- Zet, ca. 2 minuten voordat de soep klaar is met koken, de oven aan op 200 °C en doe het naanbrood er 4 minuten in. Draai de oven daarna uit en laat het brood nog even nagaren totdat je met de soep klaar bent.
- Voeg de gezeefde tomaten toe en controleer of de wortel gaar is. Zo niet, laat de soep dan nog eventjes koken.
- Laat de soep indien nodig even afkoelen en blender hem dan tot een redelijk gladde massa. Voeg eventueel nog water toe als je hem te dik vind.
- Roer de koriander door de tomaten-linzensoep, warm hem indien nodig nog door en serveer met het warme naanbrood.
Notities
- Tip: Je kunt deze tomatensoep met linzen ook als basis voor een curry gebruiken. Maak dan de helft minder en vul aan met rijst en bijvoorbeeld blokjes rode paprika.
Wortel-tomaten-linzensoep: een Indiase snert
Ja, Indiase snert. Zo had ik dit recept voor stevige linzensoep eigenlijk willen noemen. Maar omdat er dan waarschijnlijk teveel mensen teleurgesteld zouden zijn omdat er noch spliterwten, noch rookworst in zit heb ik dat maar niet gedaan. Toch zijn er veel overeenkomsten. Het allerbelangrijkste is dat hij lekker dik is en vooral ontzettend vult. Echt, ik stond er versteld van! Een prima maaltijdsoep met linzen dus. Ten tweede warmt hij je lekker op met zijn Indiase kruiden en specerijen. Ik maakte hem deze keer op een regenachtige dag in september, maar hij is ook zeker heerlijk in de winter. Daarnaast nog eens rijk aan vitamine A en ijzer, dus voor mij kan ie niet meer stuk!
Met een stuk naanbrood is deze dikke rodelinzensoep heerlijk als hoofdgerecht. Maar je kunt hem de dag erna ook prima als lunch eten. Of maak hem als voorgerechtje. In het laatste geval zou ik er geen, of slechts een kwart stuk naanbrood bij geven en maar een klein kopje vol. Anders houd je te weinig ruimte over voor het hoofdgerecht!
N.B. Vraag je je af waar je currypasta kunt vinden? Het zijn kleine potjes die je in de super vaak vlakbij het schap met Indonesische producten kunt vinden. Dus in de buurt van de kroepoek en ketjap, en soms de rijst. (Hetzelfde geldt trouwens voor het naanbrood.) Wij kopen meestal het Engelse merk Patak’s, maar volgens mij zijn er ook steeds vaker huismerken en fairtrade (!) potjes te vinden.
Nieuwste reacties