Deze linzenstoofpot is voor de echte paddenstoelengek. Je kunt hem vullen met je favoriete zwammen voor die heerlijk sappige bite. Het geheime wapen is veganistische roomkaas, dat deze gezonde linzenstoofpot omtovert tot een onweerstaanbaar bordje comfort food. Gooi er nog wat frisgroene broccoli en een handje linzen bij en je geluk is compleet. Zet je vooroordelen maar opzij, want deze vegan stoofpot wordt smullen!
Linzenstoofpot met paddenstoelen
Menugang: Hoofdgerecht2
30
minuten479
kcalIngrediënten
2 el olijfolie
1 grote ui
1 tl tijm
200 gr. gemengde paddenstoelen
2 teentjes knoflook
300 gr. broccoli
1 blik linzen (400 gr.)
200 ml groentebouillon
75 gr. veganistische roomkaas
2 volkoren pistolets
Bereiding
- Veeg de paddenstoelen schoon met een borsteltje of keukenpapier. Snijdt ze in plakjes. Snipper de ui en pel de knoflook. Was en snijdt tenslotte de broccoli in roosjes.
- Verhit de olijfolie in de pan. Fruit hierin de ui samen met de tijm ongeveer 4 minuten op middellaag vuur. Voeg dan de paddenstoelen toe en bak nog ongeveer 5 – 10 minuten door, net zolang tot ze hun meeste vocht verloren hebben.
- Laat ondertussen de linzen uitlekken en maak de bouillon klaar.
- Pers de teentjes knoflook en voeg deze samen met de broccoli en de linzen toe aan de pan. Voeg nu ook de bouillon toe en laat alles 10 minuten stoven met de deksel op de pan.
- Snijdt intussen de pistolets in schuine sneetjes. Rooster ze eventueel een paar minuutjes op 180 °C in de oven voor een extra krokante bite.
- Laat de stoofpot een paar minuten ietsje afkoelen. Roer dan als laatste de veganistische roomkaas er goed doorheen zodat je een romige linzenstoofpot krijgt. Serveer met het brood.
Notities
- Tip: Je vindt dit recept ook in de Eetmeter onder ‘DVC – Vegan linzenstoofpot met paddenstoelen’.
Linzenstoofpot met vegan roomkaas: moet dat nou zo duur?
Je zou het niet denken, maar deze vegan stoofpot is het bewijs dat ik soms ook een beetje koopverslaafd ben. Ik word er altijd onzettend blij als ik nieuwe, onverpakte, biologische producten ontdek (meestal bij Rechtstreex) die ik in de keuken kan uitproberen. Een soort van hippiekoopverslaving dus. Heerlijk om zo’n tegenstrijdige consument te zijn!
Nadeel is dus dat ik dan ook wel eens iets koop wat erg prijzig is. De vegan roomkaas in deze linzenstoofpot is daar een voorbeeld van. Nu vermoed ik dat ik wel een van de duurdere merken bestel, maar de meeste veganistische roomkazen kosten toch tussen de € 3,50 en € 5,00. Moet dat nou zo duur? Of is er iets wat het toch de moeite waard maakt? Tijd voor een vergelijkend warenonderzoekje!
Prijs, gezondheid en duurzaamheid
De prijs liegt er niet om. Mijn biologische vegan roomkaas kostte € 5,94 voor maar 65 gram. Zet daar 250 ml kookroom tegenover van – vooruit – een A-merk, dan kom ik nog steeds uit op maar € 0,92 cent. Als ik heel hard m’n best doe en een voordeelverpakking roomkaas van een A-merk koop, kom ik nog steeds niet boven de € 3,00 uit. Op prijsvlak verliest mijn veganistische roomkaas het dus keihard.
Maar hoe zit het dan met gezondheid? Als je de richtlijnen van het Voedingscentrum aanhoudt, doet mijn veganistische kaas het inderdaad wat beter dan de roomkaas van het A-merk. Phew, gelukkig! In de veganistische roomkaas zit ten opzichte van echte roomkaas:
- minder (verzadigd) vet
- meer eiwit
- meer vezels
- minder zout
- (een stuk) meer ijzer
Alleen op het vlak van calcium en vitamine A legt de veganistische roomkaas het af. Maar als ik zie dat in de portie broccoli uit dit gerecht evenveel calcium en vitamine A zit als in de gewone roomkaas, vind ik dat eigenlijk niet zo erg. (Hoera voor groente!)
Oké, tot dusver is de stand 1 – 1. En dan als laatste duurzaamheid. Daar kan ik heel kort over zijn: veganistische roomkaas (gemaakt uit noten en/of tofu) is een stuk beter voor het milieu dan gewone roomkaas. Wil je weten waarom? Lees en bekijk dan de volgende bronnen:
- Grafiekje van MilieuCentraal over de CO2-uitstoot per product
- Uitleg van MilieuCentraal over de verschillen tussen vlees, vis en vega.
- En voor wie echt even ervoor wil gaan zitten, dit Engelstalige artikel van de New York Times: Your Questions About Food and Climate Change, Answered.
Conclusie
Dus, conclusie. Is het de moeite waard om die dure vegan roomkaas door deze linzenstoofpot met paddenstoelen te gooien? Ik zou zeggen: Ja, maar met mate. Je hoeft je niet in de schulden te werken door elke dag de duurste vegan dingen in huis te halen. Maar het doet ook geen pijn om af en toe eens iets duurders te kopen en daarmee je lichaam en het milieu een plezier te doen. Bovendien is het een ideale manier als je wat milieuvriendelijker wilt eten, maar helaas toch echt ook kaasverslaafd bent. (Jullie zijn met velen.)
Wat denken jullie: mag je soms wat dieper in de buidel tasten voor het milieu? Of vond je dit recept gewoon heel lekker of juist vies? Ik hoor graag van je in de reacties hieronder!
Nieuwste reacties