Home » Citroenrisotto met kaaskruimels

Citroenrisotto met kaaskruimels

Een frisse citroenrisotto met bekende Hollandse ingrediënten en gekruide kaaskruimels. Voor de stelletjes onder ons die van koken houden: deze vegetarische risotto met doperwten, citroen en witte bonen is ideaal voor een romantisch avondje. Maar ook gewoon lekker om het gezin voor te zetten, hoor. De rucola maakt het af met net wat meer pit!

Citroenrisotto met kaaskruimels

Citroenrisotto met kaaskruimels

Menugang: Hoofdgerecht
Personen

2

Bereidingstijd

45

minuten
Calorieën

647

kcal

Ingrediënten

  • 1,5 el olijfolie

  • 4 bosuitjes of 1 normale ui

  • 1 teentje knoflook

  • 150 gr. arboriorijst (“risottorijst”)

  • 650 ml groentebouillon

  • 1 potje witte bonen (ca. 330 gr.)

  • 100 gr. doperwten of tuinerwten (bevroren)

  • Rasp van ½ citroen

  • Handje rucola (ca. 25 gr.)

  • Voor de kruimels:
  • ½ sneetje volkoren- of zuurdesembrood

  • ½ tl gedroogde of een eetlepel verse peterselie

  • Snufje chilipoeder

  • 15 gram geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Laat de doperwten ontdooien.
  • Begin met de kaaskruimels. Verkruimel het brood grof in de blender/keukenmachine of met de hand. Hak indien nodig de verse peterselie klein. Roer de peterselie, het chilipoeder en de Parmezaanse kaas door de broodkruimels en zet apart.
  • Snijd de (bos)ui in stukjes en de knoflook fijn. Neem een koekenpan met hoge rand (of een andere pan met dikke bodem of antiaanbaklaag) en fruit hierin de ui en knoflook op middelhoog vuur in 1 el olie tot ze zacht zijn.
  • Voeg de arboriorijst toe aan de pan, roer even en bak een paar minuten zachtjes mee totdat de korrels beginnen te glanzen. Maak ondertussen de bouillon klaar in een andere pan.
  • Voeg ongeveer een soeplepel bouillon toe aan de rijst, zodat die net onder staat. Wacht tot alle bouillon door de rijst is opgenomen, en voeg dan weer wat bouillon toe. Ga zo door, af en toe roerend, tot je bij de laatste portie bouillon bent aangekomen. De rijst moet nu grotendeels gaar zijn. (Zo niet, dan kun je eventueel nog wat extra water bij de bouillon doen en zo wat langer door gaan met garen. Vergeet niet af en toe te roeren!)
  • Laat ondertussen de witte bonen uitlekken en spoel af indien nodig. Rasp de citroen.
  • Optioneel: verwarm ½ el olijfolie in een kleine koekenpan of steelpan en rooster hierin de broodkruimels goudbruin. Je kunt ze echter ook ‘zacht’ eten.
  • Voeg samen met het laatste beetje bouillon ook de witte bonen, doperwten en het citroenrasp toe aan de rijst. Verhit het nog enkele minuten tot het laatste vocht is opgenomen.
  • Meng de rucola door de citroenrisotto en neem de pan van het vuur. Besprenkel met de kruimels en eten maar!

Notities

  • Tip: Voor een gemakkelijkere versie kun je de kruimels vervangen door enkel Parmezaanse kaas en peterselie.

Citroenrisotto met doperwten, bonen + rucola: weer eens wat anders

De weg naar risotto kunnen maken is lang geweest bij mij. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn risotto is zelden binnen 20 tot 30 minuten gaar zoals altijd in het kookboek staat. Vandaar ook heel eerlijk de vermelding 45 – 60 minuten boven dit recept. Ik ben laatst nog zwaar getraumatiseerd op familievakantie. Wij dachten: kom, we maken onze Italiaanse vegetarische risotto. Zodat zelfs de kieskeurige broers konden zien dat eten zonder vlees ontiegelijk lekker kan zijn. Het resultaat? In één woord: rampzalig. Uren in de keuken gestaan, maar mooi niet dat die risotto gaar werd. Stress en paniek. Uiteindelijk werd het een vieze, zompige bedoening waarvan de korrels van binnen nog steeds keihard waren. Ik heb het aan de Engelse beleefdheid te danken dat ze er nog een paar hapjes van hebben gegeten. Een dag later werd de boosdoener duidelijk: mijn schoonvader kreeg zijn gewone rijst ook niet goed gaar op het oude elektrische fornuis van het vakantiehuisje. Maar de schade was al aangericht. Ik maak NOOIT meer risotto voor anderen.

Maar wees getroost; als je een normaal fornuis hebt en een pan met dikke bodem, heb je een stuk minder te vrezen. En dan is dit recept voor citroenrisotto met doperwten en witte bonen een hele goeie! Het fijne aan dit recept vind ik dat je er relatief weinig groente voor hoeft te snijden. De peulvruchten en rucola kunnen zó de pan in. En als je het nog makkelijker wilt maken, vervang je de broodkruimels door enkel Parmezaanse kaas en peterselie. Maar hmmm, die geroosterde kaaskruimels zijn wel een lekker krokante toevoeging hoor! Bovendien vond ik het fijn om een keer een vegetarische citroenrisotto te maken zonder venkel. Dat is een klassieke combinatie, maar laat ik nou net geen fan zijn van venkel. Jij ook niet? Dan is deze voor jou!

Maken jullie wel eens vegetarische risotto? Laat het weten in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*