Deze vegetarische chili con carne – chili sin carne dus – staat bij mij zeer hoog in het vaandel. Het is het ultieme comfort food dat zó klaar is. Daarnaast is het perfect om aan de echte vleeseters voor te schotelen. Dit recept combineert namelijk perfect de romige smaken van avocado en kaas met de pittige kidneybonen in chilisaus. Succes gegarandeerd!
Chili sin Carne met Avocado
Menugang: Hoofdgerecht2
20
minuten569
kcalIngrediënten
1 el olijfolie
1 ui
1 rode paprika
1 gele paprika
½ tl chilipoeder
1½ tl komijnzaad (of komijnpoeder)
1 blik kidneybonen in chilisaus
1 avocado
50 gram (jonge) kaas, geraspt
Bereiding
- Snijdt de ui en de twee paprika’s in blokjes.
- Fruit de ui op middelhoog vuur 2 á 3 minuten in de olie tot hij zacht en glazig is.
- Voeg dan de paprikablokjes, komijn en het chilipoeder toe en bak nog een paar minuten zachtjes door.
- Voeg de bonen inclusief het vocht toe en doe de deksel op de pan. Laat dit ca. 8 minuten onder af en toe roeren sudderen.
- Rasp ondertussen de kaas.
- Pel ondertussen ook de avocado en snijdt hem in kleine blokjes. Deze kunnen de laatste 2 minuten in de pan erbij.
- Proef even en voeg eventueel nog komijn, chilipoeder en/of peper naar smaak toe.
- Strooi als laatste de kaas over de chili. Ik laat het altijd even met de deksel op de pan smelten, maar je kunt het ook apart serveren.
Notities
- Tip: Je kunt in plaats van één paprika ook een halve courgette of 150 gram champignons nemen.
- Tip: De verschillende merken (kidney)bonen in chilisaus zijn niet allemaal even pittig. Begin dus met een halve (of zelfs een kwart als je niet van pittig houdt) theelepel chilipoeder. Aan het einde kun je altijd nog meer toevoegen als het niet pittig genoeg is.
Deze chili sin carne kan áltijd!
Chili zonder vlees. Mijn Engelse schoonvader keek er toch wel even bedenkelijk bij, toen we het avondeten aankondigden. Zoals hij later eerlijk toegaf, had hij verwacht dat het maar een flauwe maaltijd zou worden. Maar onze chili con carne met kidneybonen en avocado als hoofdingrediënten was hem erg bevallen. Phew.
En dit gerecht met avocado kan nog veel meer dan alleen indruk maken op schoonvaders. Zoals ik al liet doorschemeren heeft deze simpele vegetarische chili con carne voor mij vele voordelen. Hij is heel eenvoudig en snel klaar te maken – perfect voor als je geen zin hebt om te koken. Hij is heerlijk hartig en romig – mijn ultieme comfort food na een lange dag. Hij valt goed in de smaak bij vleeseters – makkelijk als geen vlees eten je moeilijk valt, of wanneer je voor vleesbelijdende vrienden moet koken. Als hij nou ook nog eens supergezond zou zijn, zou dit echt mijn perfecte maaltijd zijn. Helaas zit er daarvoor in het blik bonen iets teveel suiker en zout, maar met als tegenhanger de avocado en verse paprika zou ik deze chili sin carne ook zeker niet enorm ongezond willen noemen.
Nu ben ik superbenieuwd of hij bij jullie ook zo in de smaak valt. Laten jullie het weten als je dit recept voor vegetarische chili con carne hebt uitgeprobeerd? En vooral ook even via de sterren beoordelen!
Hallo Saskia. Ik heb je chili sin carne ook gemaakt. Vanwege de suiker en zout die bij de bonen zitten, spoel ik ze onder de kraan kort af. Zo verlies je het meeste wel. Heerlijk gerecht!
Leuk dat je hem uitgeprobeerd hebt! Als je de bonen afspoelt, gaat alleen ook de meeste chilisaus eraf vrees ik, en daarmee veel smaak. Ik ben wel benieuwd, heb je daarvoor nog iets in de plaats gedaan? Als je dit gerecht gezonder wilt maken, kun je misschien ook droge bonen proberen en die weken + koken i.p.v. blikbonen. De saus zou je zelf kunnen maken van verse tomaten en chilipepers/poeder. Maar dan sta je dus wel langer in de keuken. 🙂
Heb het gerecht met ingeweekte en zelfgekookte bruine bonen gemaakt, maar dan met nog een blik bio gepelde tomaten erdoor en wat slagroom. Vond het idee met de avocado en kaas erbij erg leuk. Smaakt mjammie!
Hoi Anja, leuk dat je er je eigen draai aan hebt gegeven! Ik ben blij dat je het lekker vond. 🙂