Home » Harirasoep

Harirasoep

Harirasoep kent vele variaties, maar bevat meestal tomaten, linzen, kikkererwten en selderij. Het is dan ook vrij gemakkelijk om harira vegetarisch te maken. Hieronder vind je mijn variant. Ik zou zeggen: voeg lekker toe wat je aan restjes bonen en groenten in huis hebt. Maar let op: gebruik wel verse kruiden, want daarmee smaakt deze vegetarische harirasoep echt het lekkerste!

Vegetarische harirasoep

Vegetarische harirasoep

Menugang: Hoofdgerecht, Lunch
Personen

2

Bereidingstijd

45

minuten
Calorieën

495

kcal

Ingrediënten

  • 0,5 tl komijnpoeder (* zie tip)

  • 0,5 tl kaneelpoeder (* zie tip)

  • 0,5 tl gemberpoeder (* zie tip)

  • 2 el olijfolie

  • Snufje cayennepoeder (of meer, naar smaak)

  • 35 gr. tomatenpuree

  • 1 ui

  • 4 takjes vers korianderblad

  • 4 takjes verse bladselderij

  • 4 takjes verse platte peterselie

  • 1 prei

  • 750 ml groentebouillon

  • 400 gr. tomatenblokjes

  • 150 gr. groene of bruine linzen (gekookt)

  • 150 gr. kikkererwten (gekookt)

  • 2 el citroensap

  • 3 grote volkoren pitabroodjes of platbroden

Bereiding

  • Snipper de ui. Snijdt de prei in ringen.
  • Verhit de olie en fruit de ui ca. 2 – 3 minuten. Voeg de prei toe, en bak nog 5 minuten mee.
  • Voeg nu de specerijen toe: komijn, kaneel, gember en cayennepeper. Bak 1 minuut mee. Voeg ten slotte de tomatenpuree toe en bak ook deze 1 minuut mee.
  • Voeg nu de bouillon, tomatenblokjes, linzen, kikkererwten en het citroensap toe aan de pan. Kook zachtjes 20 minuten met het deksel op de pan.
  • Was ondertussen de verse kruiden: peterselie, bladselderij en korianderblad. Scheidt de blaadjes van de stengels. Snijdt de stengels klein en voeg deze alvast toe aan de kokende soep. Snijdt de blaadjes iets kleiner en houd nog even apart.
  • Verwarm de volkoren broodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Roer als laatste de verse kruiden door de soep. Serveer direct, samen met de warme broodjes.

Notities

  • Tip: je kunt in plaats van de gemarkeerde (*) specerijen in dit recept ook 1,5 tl van de kruidenmix Souq couscous klassiek gebruiken.
  • Tip 2: deze soep is ideaal om restjes groente in te verwerken. Denk aan bleekselderij, aubergine, wortel of courgette. Snijdt in stukjes en voeg toe in stap 2, samen met de prei.

Harirasoep: vegetarisch aansterken

Harira is een soep die veel wordt gegeten in Marokko en Algerije. Het eerste recept dat ik vond voor dit gerecht bevatte vlees, maar het zit zo vol met peulvruchten dat ik het er gemakkelijk uit kon laten. De heerlijke Noord-Afrikaanse specerijen en verse kruiden geven meer dan genoeg smaak aan deze maaltijdsoep.

Wist je dat harirasoep veel wordt gegeten tijdens de ramadan? Als het weer tijd is om te eten, is deze voedzame soep een echte uitkomst. Dankzij de gevarieerde, verse ingrediënten is hij rijk aan vitamines en mineralen. Een goede opsteker als je een tijdje hebt gevast. En trouwens ook als je ziek bent (geweest). Een smakelijke vegetarische variatie op de traditionele Hollandse kippensoep!

Alle restjes verzamelen!

Ik gaf het al aan in de tips: in harirasoep kun je van alles kwijt. Varieer er dus lekker op los met je restjes groenten, verse groene kruiden en peulvruchten. En als we toch zero waste aan het denken zijn: dat groene deel van die prei kan ook gewoon in de soep! Ja, ook die stevige donkergroene bladen aan het uiteinde.

Ik snijd zelf alleen een dun reepje van het uiteinde af. De rest van het blad snijd ik dun fijn. Even goed wassen en het kan zo mee in de pan. Door het koken wordt ook dat groene blad gewoon zacht genoeg om te eten. En het blad eten, dat wil je: het donkergroene ziet er niet alleen mooi uit in de soep, maar bevat ook nog eens de meeste vitamines en mineralen.

Heb jij al eens harirasoep gemaakt? Welke groente doe jij er het liefste in? Of heb je nog vragen of dit recept voor harirasoep? Laat van je horen in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*