Home » Bulgursalade met geroosterde paprika, snijbiet en falafel

Bulgursalade met geroosterde paprika, snijbiet en falafel

Deze bulgursalade laat je volop genieten van zomerse groenten. Sappige geroosterde paprika’s en in olijfolie gebakken snijbiet smaken heerlijk samen met de pittige falafel. Houdt je niet zo van pittig? Dan kun je altijd gewone falafel nemen. Geniet ervan!

Bulgursalade met geroosterde paprika, snijbiet en falafel

Bulgursalade met geroosterde paprika, snijbiet en falafel

Menugang: Recepten
Personen

2

Bereidingstijd

45

minuten
Calorieën

581

kcal

Ingrediënten

  • 4 el extra vierge olijfolie

  • 1 rode paprika

  • 1 gele paprika

  • 1 bosje snijbiet (ca. 250 gram)

  • 1 bosui of rode ui

  • 1 teentje knoflook

  • 150 gr. bulgur

  • 1 el citroensap

  • 1 bakje pittige falafel (ca. 200 gr.)

  • peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op °C 200.
  • Breng 300 ml water aan de kook, doe de bulgur erbij en laat met het deksel op de pan zachtjes koken, totdat al het water is opgenomen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Laat de bulgur daarna afkoelen in een saladeschaal.
  • Was de paprika en snijdt in stukken van ca. 3 cm. Leg ze op een bakplaat en doe er 1 eetlepel olijfolie en wat peper en zout eroverheen. Meng door elkaar en rooster de paprika’s 10 – 15 minuten in de oven, tot ze zacht zijn en wat lichtbruine randjes hebben. Doe ze bij de bulgur in de saladeschaal.
  • Was en snijdt ondertussen de snijbiet. Scheidt het blad van de stengel. Snijdt beiden in reepjes. Snijdt de ui en knoflook in kleine stukjes. Laat goed uitlekken of dep droog.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ui ca 5 min. op middelhoge hitte, tot de stukjes iets zachter zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 min. Voeg nu ook de stengel van de snijbiet toe en bak nog 5 min. Voeg tenslotte het blad van de snijbiet toe en bak nog 1 á 2 minuten mee, zodat het blad iets slinkt. Voeg toe aan de saladeschaal.
  • Voeg de citroensap en nog 1 eetlepel olijfolie toe aan de saladeschaal. Meng alles goed door elkaar. Voeg eventueel nog peper en zout toe naar smaak. Laat nog wat verder afkoelen.
  • Bak ten slotte je pittige falafel in 1 eetlepel olijfolie volgens de instructie op de verpakking. Serveer de bulgursalade met de falafel.

Notities

Bulgursalade on repeat

In de zomer kan ik dit recept voor bulgursalade elke week wel maken. Ik vind hem zó lekker! Maar niet alleen daarom. Dit is één van de gerechten die niet alleen om te smullen is, maar ook nog eens heel veel voedingstoffen levert. En dan maak je me helemaal blij. Zo zit er per persoon bijvoorbeeld in:

  • Vezels: 23 gram
  • Eiwit: 17 gram
  • Calcium: 220 gram
  • Magnesium: 144 gram
  • IJzer: 9,6 gram
  • Vitamine A: 525 μg
  • Vitamine B2: 0,37 mg
  • Vitamine C: 154 mg

Snijbiet: groene krachtpatser

Je zou het misschien niet verwachten, maar snijbiet neemt veel van deze voedingsstoffen voor zijn rekening. Als groene bladgroente is ie niet alleen rijk aan vezels, maar bijvoorbeeld ook aan eiwit, calcium, ijzer, vitamine A en vitamine B2. Het is één van de redenen dat vegetariërs en veganisten vaak aangeraden wordt om lekker veel (donker)groene bladgroenten te eten. Ze zijn simpelweg een gemakkelijke en lekkere manier om veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar dat geldt dus eigenlijk ook gewoon voor vleeseters.

Vergeten groente?

En als we het toch over snijbiet hebben: ik heb het gevoel dat deze heerlijke groente niet veel gegeten wordt – onterecht! Kijk, van sommige vergeten groente snap ik dat ze vergeten zijn. Om knolraap lekker te maken moet je bijvoorbeeld toch wel wat meer je best doen. Maar snijbiet is van zichzelf ook al lekker!

Hij smaakt een beetje naar spinazie, maar de stengels bieden net wat meer bite. Die zou ik dus zeker niet weggooien! Bonusvoordeel: je hebt ook ‘regenboog’-snijbiet in allerlei mooie kleuren zoals roze en geel. Daar word je toch spontaan vrolijk van?

Kende jij snijbiet al? Of ga jij binnenkort voor het eerst een recept met snijbiet maken? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Laat van je horen in de reacties hieronder.

Ander recept met snijbiet proberen?

Blijf in de Mediterraanse sferen en maak deze gnocchi met snijbiet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*