Vegan shoarma klinkt als iets wat je alleen in hippe tentjes kunt krijgen. Misschien heb je het een keer geprobeerd, en ben je hopeloos verleidt door deze gezonde snackmaaltijd. Dan heb ik goed nieuws! Je kunt veganistische shoarma namelijk ook gewoon thuis maken. Wel moet je er een paar mooie koningsoesterzwammen voor in huis halen. Waar je die koopt, lees je onderaan het recept. Geloof me – dit vegan broodje shoarma met knoflooksaus is het waard!
Broodje vegan shoarma
Menugang: Hoofdgerecht2
25
minuten566
kcalIngrediënten
3 el olijfolie
4 koningsoesterzwammen / eryngii (zie onderaan waar je ze koopt)
2 handjes spinazie (ca. 40 gram)
125 gram cherrytomaatjes
4 grote pitabroodjes (maaltijdpitabroodjes)
3 tl shoarmakruiden (als er geen zout in je shoarmakruiden zitten, voeg dan ook een snuf zout toe)
- Ingrediënten voor de knoflooksaus
200 gr. ongezoete (!) sojayoghurt
1 klein teentje knoflook
2 tl peterselie
Snuf peper + zout
Bereiding
- Snijdt het kapje en een stukje van de onderkant van de oesterzwammen af. Snijdt daarna de paddenstoelen met een vork in lange reepjes (Kijk naar de tips hieronder voor een video hoe dit moet!). Het kapje kun je met een mesje in dunne reepjes snijden en erbij doen.
- Laat de olie heet worden in een koekenpan. Voeg de reepjes oesterzwam toe, bestrooi ze met de shoarmakruiden en roer goed door. Bak de reepjes 10 – 15 minuten in een koekenpan, totdat ze goed gefrituurd en hun vocht losgelaten hebben. (Ze zijn dan een stuk dunner.)
- Bak ondertussen de pitabroodjes in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Halveer de cherrytomaatjes en was indien nodig de bladspinazie.
- Maak de knoflooksaus door de sojayoghurt te mengen met het uitgeperste teentje knoflook, de peper, peterselie en een klein snufje zout.
- Beleg de pitabroodjes met de gebakken reepjes vegan shoarma, knoflooksaus, bladspinazie en cherrytomaatjes.
Notities
- Tip: Deze meneer op YouTube laat zien hoe je reepjes kan maken van de oesterzwammen.
- Tip: Fan van shoarma? Probeer dan ook eens ons recept voor vegetarische kapsalon!
- Tip: Je kunt je broodje vegan shoarma natuurlijk met van alles beleggen: ga lekker los met je restjes rucola, gemengde sla, paprika of komkommer.
Vegan shoarma & koningsoesterzwammen: waar koop je die?
Het grappige aan deze vegan shoarma is dat ik het recept pas heb bedacht nadat ik koningsoesterzwammen in huis had gehaald. Niet dat ik wist dat ze zo heetten. Op de markt stond er een onuitspreekbare naam bij: eryngii. Overigens staat deze paddenstoel officieel bekend als kruisdisteloesterzwam. Soms wordt hij zelfs liefkozend duinvoetje genoemd. Maar ik dwaal af.
Ik stond dus op de markt en dacht: die zien er grappig uit. Ga ik eens iets mee maken. Zo werd dit simpele maar heerlijke vegan broodje shoarma geboren. Hun verticale vezels zijn niet hetzelfde als vlees, maar herinneren er wel aan. En geven dus dezelfde bite als shoarma.
Waar koop je koningsoesterzwammen?
Oké, leuk. Maar waar koop je die koningsoesterzwammen dan? Op deze plekken heb je de meeste kans ze te vinden:
- de markt
- de groenteboer
- een Aziatische toko
Als het je echt niet lukt, kun je eventueel ook gewone oesterzwammen proberen, maar dan krijg je wel een andere textuur. Of je koopt natuurlijk een kant-en-klare vegan shoarma uit de super. Dan is je vegan broodje shoarma nog sneller klaar. 😉
Heb jij wel eens koningsoesterzwammen gegeten? Of heb je dit recept voor vegan shoarma uitgeprobeerd? Laat het weten in de reacties hieronder!
Bedankt voor dit recept. Ik heb ook, op de bonnefooi, deze prachtige paddenstoelen gekocht. Ik zag ze liggen en dacht ‘ hier moet ik iets mee’ . Ga jullie recept proberen. Lijkt me heerlijk.
Hoi HEX, ik ben erg benieuwd of je het recept nog uitgeprobeerd hebt! Vond je het iets?