Deze zoete curry is gebaseerd op het populaire gerecht kip madras. Vegetarisch dankzij de stukjes dés en minstens even lekker. De wortel is de zoetmaker, de stukjes appel geven dit recept een subtiel zoetzuur accent. Ben je dol op zoete Oosterse gerechten? Dan is deze ‘kip’ madras met kokosmelk echt iets voor jou!
Zoete curry madras
Menugang: Hoofdgerecht2
30
minuten584
kcalIngrediënten
1,5 el olijfolie
150 gr. zilvervliesrijst
175 gr. stukjes dés (Quorn)
1 ui
150 gr. wortel
1 teentje knoflook, geperst
1 kleine, zoetzure appel
½ tl komijnzaad of -poeder
2 el vers korianderblad (of ½ tl gedroogd)
½ el kurkuma (geelwortel)
½ tl gemberpoeder
Snufje chilipoeder
125 ml kokosmelk
Bereiding
- Doe de zilvervliesrijst in een pan en giet er 300 ml water bij. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag zodra het water kookt, en laat het zachtjes doorkoken totdat al het vocht opgenomen is. Dit duurt ongeveer 8 – 10 minuten, dan is de rijst gaar.
- Verhit ondertussen de olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook 1 minuut. Voeg nu ook de stukjes dés toe en bak deze ca. 5 minuten, totdat ze een beetje goudbruin zijn.
- Rasp de wortel en voeg deze samen met de komijn, kurkuma, gember en het snufje chilipoeder toe aan de pan. Roerbak alles op middelhoog vuur nog 3 minuten door.
- Snijd ondertussen de appel in blokjes. Voeg de appel samen met de kokosmelk en 50 ml water toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en laat nog 4 minuten op laag vuur zachtjes stoven.
- Snijd de verse koriander klein en roer deze als laatste door de curry. Serveer de zoete curry madras samen met de rijst. Eet smakelijk!
Notities
- Tip: In plaats van stukjes dés kun je ook je favoriete vegetarische kipstukjes gebruiken.
- Tip: Voeg voor een extra zoet accent (en extra ijzer) een handje rozijnen toe aan de zoete curry madras.
Zoete curry ‘kip’ madras: vegetarisch en traditiegetrouw
Kip madras is een populaire zoete curry in Nederland. Hij wordt traditioneel gemaakt met kip, paprika en stukjes appel, maar wist je dat het er in India er heel anders aan toe gaat? De schotel is vernoemd naar de stad Madras, tegenwoordig bekend als Chennai. In die streek zijn er talloze veelkleurige variaties. Ruwweg kun je de volgende kenmerken onderscheiden:
- Rode kleur
- Indiase, hartige kruiden zoals chilipoeder en kurkuma
- Een verzachtend ingrediënt (kokosmelk of yoghurt) dat de pittigheid van chili tegengaat
- Zoetzuur, fruitig smaakaccent
Plaatselijke ingrediënten
Het mooie is dat die variaties in de Indiase regio’s gebaseerd zijn op wat er plaatselijk voorhanden is. Plaatselijke ingrediënten dus. Dat deed bij mij een belletje rinkelen, want dat is ook duurzaam! Daarom ben ik aan het experimenteren geslagen om een zoete curry madras te maken met Nederlandse groente en fruit.
Als eerste ging de rode paprika eruit. Die is wel lekker, maar helaas niet zo duurzaam. Hollandse paprika’s komen namelijk vaak uit de verwarmde kas. Daarom zit er in deze zoete curry madras een andere zoetmaker: wortel! Je kunt naar gelang het seizoen bospeen of winterpeen gebruiken. Appel hield ik erin om het (zoet)zure accent toe te voegen, want plaatselijker zuur fruit dan appels kon ik me niet bedenken (maar suggesties zijn welkom!).
Ten slotte ging natuurlijk ook de kip en yoghurt eruit, want vlees en zuivel uit een gerecht halen scheelt enorm qua duurzaamheid. Gelukkig is kokosmelk ook een traditioneel en voedzaam ingrediënt in zoete curry madras, dus dat kon de yoghurt prima vervangen. De kip heb ik vervangen door stukjes dés van Quorn. Die vind ik altijd een fijne hartige smaak toevoegen. Maar je kunt natuurlijk ook je favoriete vegetarische kipstukjes gebruiken voor deze zoete curry madras. Zo maak je kip madras vegetarisch én lekker.
Hebben jullie nog tips voor zoete curry madras of kip madras met kokosmelk? Of hebben jullie dit recept uitgeprobeerd? Laat het weten in de reacties hieronder!
Nieuwste reacties