Vegetarische nasi maken is een goede manier om een dagje geen vlees te eten. De Aziatische keuken leent zich hier prima voor door ei en noten te gebruiken, dus nasi zonder vlees smaakt helemaal niet vreemd. In dit recept lees je bovendien hoe je jouw vegetarische nasi zonder pakje op tafel zet: je nasi zelf kruiden is heerlijk en geeft je de vrijheid om het gerecht aan te passen aan jouw smaak. Eet ze!
Vegetarische nasi met ei
Menugang: Hoofdgerecht2
25
minuten576
kcalIngrediënten
175 gr. zilvervliesrijst
1,5 el zonnebloemolie
1 ui (gesnipperd)
1 zak nasigroente (ca. 250 g)
½ tl sambal oelek
3 el ketjap manis
2 teentjes knoflook
3 eieren
3 el melk
¼ tl gember
½ tl laos
½ tl korianderpoeder of –zaad.
½ tl kurkuma
½ tl komijnzaad
25 gr. cashewnoten (optioneel)
Bereiding
- Kook de zilvervliesrijst in twee keer zoveel water (ca. 350 ml) gaar. Kook de rijst met het deksel op de pan of met het deksel op een kiertje op laag vuur. Als al het water is opgenomen zou de rijst gaar moeten zijn.
- Klop de eieren samen met de melk tot een geheel. Verhit een halve eetlepel olie in de koekenpan en bak een dikke omelet. Snijd in reepjes.
- Snipper de ui en pers of hak de teentjes knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in de wokpan en fruit de ui en knoflook een minuutje op middelhoog vuur.
- Doe de nasigroente samen met de ketjap manis, sambal oelek en alle kruiden in de wok en zet het vuur hoog. Roerbak ca. 5 minuten.
- Voeg de gare rijst en de cashewnoten toe aan de wokpan en roerbak de vegetarische nasi nog ca. 3 minuten terwijl je regelmatig roert.
- Schep als laatste de reepjes omelet door de pan en warm de vegetarische nasi nog heel even door. Eet smakelijk!
Vegetarische nasi zonder pakje maken – lekker de nasi zelf kruiden!
Vegetarische nasi zonder pakje maken vereist aardig wat kruiden – maar dan krijg je er ook wat voor terug! Dit populaire gerecht wordt door miljoenen Nederlands graag gegeten, dus het is niet zo gek dat mensen benieuwd zijn hoe je vegetarische nasi kunt maken. Ik ben zelf meer van de eenvoudige recepten, dus ik heb het lang geprobeerd met recepten die om weinig kruiden vroegen. Een aantal daarvan waren wel oké, maar het smaakte nooit écht als nasi… Als je diezelfde ervaring hebt, of je afvraagt welke kruiden er in nasi moeten, dan kan dit recept je zeker verder helpen. Door wat experimenteren met hoeveelheden en combinaties heb ik uiteindelijk mijn nasi vegetarisch én lekker weten te maken met deze vijf kruiden (en natuurlijk ketjap + sambal):
Vegetarische nasi: welke kruiden gaan erin?
- gember
- laos
- koriander
- kurkuma
- komijn
Poeder of ruwere vorm maakt wat mij betreft niet uit; met deze kruiden in je vegetarische nasi kom je een heel eind. Een goed gevuld kruidenrek is sowieso een goede investering als je meer of geheel vegetarisch wilt gaan eten. Voor de rest is dit recept niet zo heel erg moeilijk… Heel kort gezegd bak je een omelet, wok je de groenten en de kruiden en voeg je op het laatst de rijst toe. Met wat cashewnoten erbij is deze vegetarische nasi een supervoedzame en gezonde maaltijd!
Hoe maak jij je vegetarische nasi het liefste? Of heb je dit recept voor vegetarische nasi met ei uitgeprobeerd? Laat het weten in de reacties hieronder!
welke groenten gaan in dit recept? Dan kan ik ze zelf bereiden. dank je
Hoi Olaus,
Goeie vraag! In de groentemix die ik meestal koop zit prei, wortel, (spits)kool en taugé – een beetje de standaard wokgroenten zeg maar. Witte kool zou bijvoorbeeld ook kunnen, mits fijn gesneden.
Al jaren een van onze favorieten; super lekker!
Hallo Els, wat superleuk om te horen! 🙂