Deze couscoussalade met feta en munt ziet er mooi uit en is perfect als je een keer iemand te eten hebt. De gekruide couscous zit vol smaak en is heerlijk met de zachte gegrilde groenten en frisse munt-yoghurtsaus. Serveer het in een blad ijsbergsla en het steelt zeker de show!
Couscoussalade met feta en munt
Menugang: Hoofdgerecht2
25
minuten653
kcalIngrediënten
3 el olijfolie
2 tomaten
1 ui
1 gele paprika
½ courgette
150 gr. couscous
1 tl komijnzaad
1 tl kerriepoeder
1 tl gedroogde koriander
100 gr. feta
6 takjes verse munt
1 el citroensap
100 ml Griekse yoghurt
1 klein teentje knoflook
2 grote bladen van een krop ijsbergsla
Zout en peper
Bereiding
- Verwarm de oven op 200 °C. Snijdt de tomaten in partjes, de ui in snippers, de halve courgette in blokjes en de gele paprika in reepjes. Verdeel de groenten over de bakplaat, besprenkel met 1 el olijfolie en schep om zodat alles redelijk bedekt is met olie. Zet de groenten ongeveer 20 minuten in de oven tot ze zacht en een beetje gebruind zijn.
- Was ondertussen de munt en snijdt de blaadjes in kleine reepjes. Houdt eventueel een paar blaadjes achter om mee te garneren.
- Maak de munt-yoghurtssaus. Pers het teentje knoflook en roer dit met de helft van de muntblaadjes en 0.5 el olijfolie door de Griekse yoghurt. Voeg eventueel nog peper naar smaak toe. Zet apart tot gebruik.
- Doe de couscous in een pannetje of hittebestendige mengkom en meng er de kerrie, komijn, koriander en een snufje zout doorheen. Giet er 150 ml kokend water bij en laat ca. 5 – 10 minuten staan, totdat al het vocht is opgenomen. Roer tenslotte de andere helft van de gesneden munt, het citroensap en 1.5 el olijfolie door de couscous.
- Scheur twee grote bladen los van de krop sla. Was ze voorzichtig met water en dep ze zachtjes droog met een schone theedoek of keukenpapier, zodat ze hun vorm behouden. Zet ze alvast klaar op twee borden.
- Schep de gegrilde groente en de couscous voorzichtig in de slabladen. Verkruimel de feta erboven en serveer samen met de munt-yoghurtsaus.
Notities
- Tip: Staat de volkoren couscous er niet tussen in de schappen van je supermarkt? Probeer eens het schap waar de ‘natuurlijke’ en glutenvrije producten e.d. staan. Daar is het soms ook te vinden!
- Tip: Je kunt deze couscoussalade met feta en munt ook prima koud eten. Lekker voor op een warme, zomerse dag. En ook de volgende dag nog heerlijk als bijvoorbeeld lunch!
De blits maken met deze mooi opgediende couscoussalade met feta en munt
Deze couscoussalade met feta en munt-yoghurtsaus is een echte crowd pleaser: hij kan eigenlijk in elk seizoen, ziet er mooi uit is zowel aangenaam kruidig als lekker fris. Of je nu een romantisch etentje voor twee in gedachten hebt of vrienden te eten hebt, met deze vegetarische couscous maak je gegarandeerd indruk. Oké, toegegeven. Dat blad sla moet je wel gelijk klein snijden, anders is het niet zo handig eten. Maar het is leuk om op te dienen en smaakt super!
Wij zelf zijn er dol op, en ook mijn ouders waren er zeer over te spreken. Het is eigenlijk een net iets uitgebreidere manier om couscous te maken. Net zoals mijn eerdere recept voor couscous met gegrilde groenten en tijm gebruik je hier feta en kruiden om het gerecht op smaak de brengen. Maar de munt-yoghurtsaus maakt alles een stuk frisser en geeft het een geheel eigen smaak.
Daarnaast is dit recept ook heel fijn omdat je, al naar gelang je voorkeur en het weer, deze couscous als salade koud kunt eten of als (lauw)warm gerecht. Is het een regenachtige lentedag? Dan is hij warm misschien wat lekkerder. Is het midden in de zomer en snikheet? Dan gaat hij koud veel beter naar binnen. Laat het woord “salade” je overigens niet misleiden. Dit recept voor couscoussalade is dan wel vegetarisch, maar het vult goed! Daar zorgen de feta en Griekse yoghurt wel voor.
Ga je deze couscoussalade met feta en munt uitproberen? Laat achteraf even weten wat je ervan vond! Plaats een berichtje in de reacties hieronder of beoordeel het met de sterren!
Nieuwste reacties