Pannenkoeken zijn alom geliefd in Nederland. Helaas hebben ze ook de reputatie ongezond te zijn. Gelukkig kan het ook anders! Dit recept voor volkoren pannenkoeken met banaan en maple syrup bewijst dat een lekkere zoete pannenkoek ook gewoon gezond kan zijn. Heerlijk als ontbijtje of lunch op zondag!
Volkoren pannenkoeken met banaan
Menugang: Hoofdgerecht, Lunch, Ontbijt2
20
minuten209
kcalIngrediënten
100 gr. volkoren tarwebloem
1 ei
250 ml volle melk
3-5 bananen
Maple syrup
Snufje zout
Boter
Bereiding
- Meng de bloem met het zout in de mengkom, en maak hierin een kuiltje.
- Breek het ei in het kuiltje. Schenk er ook een klein scheutje van de melk in.
- Neem de mixer of garde en roer van het midden uit tot er een dik, glas beslag ontstaat. Schenk er nu steeds een beetje melk bij terwijl je blijft mixen / kloppen, totdat alle melk erin zit en je een dun, glad beslag hebt. Zet dit even weg in de koelkast.
- Snijd de bananen alvast in plakjes en doe in een bakje.
- Zet een steelpannetje met water op als je de volkoren pannenkoeken wilt warmhouden terwijl je bakt. Zet het vuur op een laag pitje, en leg een bord op de pan. Hier kun je zo de pannenkoeken opleggen.
- Laat in een koekenpan een klein klontje boter smelten. Giet met een pollepel zoveel beslag in de pan, dat dit over de hele panboden precies dun kan uitvloeien. Bak de volkoren pannenkoek op middelhoog vuur aan weerskanten goudbruin.
- Ga zo door tot al het beslag op is. Beleg elke volkoren pannenkoek met wat plakjes banaan en schenk er maple syrup overheen. Eet smakelijk!
Notities
- Tip: Heb je geen maple syrup? Golden syrup of gewoon honing is ook erg lekker.
Volkoren pannenkoeken = gezonde pannenkoeken?
Tot mijn grote teleurstelling aten wij vroeger nooit vaker dan één keer per week pannenkoeken eten. Daar was het namelijk véél te ongezond voor. Anders dan wat ik als 10-jarige voorzien had, eet ik tegenwoordig eigenlijk nog veel minder vaak pannenkoeken. Maar soms smacht ik opeens naar die dingen. Vooral in het weekend, als ik lekker kan uitslapen. Op zo’n relaxte dag heb ik dan wel eens zin om mezelf met iets lekkers te verwennen. Een zoete pannenkoek gaat er dan best in!
Maar ja, die ongezonde reputatie is ook niet best. Vaak komt dat ook door het beleg; in suiker en keukenstroop zitten natuurlijk knotsveel calorieën. En ja, ook in bloem zelf zit aardig wat. Ik zou dan ook willen zeggen dat gezonde pannenkoeken maken eigenlijk ook een kwestie is van “genieten met mate”. Als je van het recept hierboven twee stuks eet en er nog een glas sap naast drinkt, zit je al aan de 500 calorieën. Genoeg voor een lunch of ontbijt dus.
Daarnaast kun je pannenkoeken gezonder maken door normale, witte tarwebloem te vervangen door volkoren tarwebloem. Volkoren pannenkoeken maken betekent een maaltijd die je beter vult en die veel meer voedingsvezels en andere goede voedingsstoffen bevat. De smaak is wel een beetje anders, maar ik vond hem prima passen bij banaan. De biologische maple syrup die mijn vader als souvenir had meegebracht uit Canada smaakte er ook prima bij. Golden syrup of honing past ook goed bij volkoren pannenkoeken met banaan. Maar hoewel deze zoetigheden een natuurproduct zijn, geldt ook voor hen: geniet, maar schenk met mate. 😉
Denken jullie dat (volkoren) pannenkoeken gezond kunnen zijn? Laat het weten in de reacties hieronder!
Nice recept 🙂